به اشتراک بگذاریدبه گزارش خبرگزاری فارس، احمد وحیدی، وزیر کشور، روز سهشنبه 20 اردیبهشت گفت: دامداریهای کوچک و بزرگ باید با کمک استانداریها و از محل سرمایههای صندوقهای کشاورزی و همچنین صندوقهای سرمایهگذاری در استانها حمایت لازم شوند تا بتوانند نهادههای دامی را برای خود بدون دغدغه تهیه کنند و بانکها باید برای تأیید وثایق تسهیلات از دامداریهای کشور حمایت لازم را داشته باشند. وزیر کشور افزود: مرغ، تخممرغ، لبنیات و روغن اقلامی است که قیمت آن با هدفمند شدن یارانهها و با حذف ارز ترجیحی تغییر پیدا خواهد کرد و هیچ کالای دیگری حق و اجازه گران شدن ندارد و فروشندگان، مجوزی برای گران کردن ندارند.
بعد از گذشت پنج دهه از شکست قیمت گذاریهای دستوری دولت، و تاثیرات معکوس بگیر و ببندها برای کنترل تورم، درِ سیاستگذاری همچنان بر همان پاشنهء توهم کنترل بازار میچرخد. در این میان اعتراضات خیابانی هم که از خشم نسبت به تغییر قیمت ها حاصل می شود و البته معلوم نیست که به کجا بیانجامد، از سوی حاکمیت بی اهمیت جلوه داده میشود. گزارشها حاکیست اعتراضات مردمی به قیمت نان که از سوسنگرد آغاز شده بود، به برخی دیگر از شهرستانها نیز تسری پیدا کرده است. شهرستانهای ایذه، شادگان، حمیدیه و برخی دیگر از نقاط اهواز هم شاهد اعتراضات خیابانی بودهاند. در این میان، مقامات مربوطه دست به فرافکنی می زنند و مثل همیشه، تنها کاری که انجام داده اند، اختلال در دسترسی به اینترنت است!
هرچند که حذف یارانهها سیاستی درست ارزیابی شده بود، ولی نحوه اجرای این طرح و نیز نحوه اطلاع رسانی دولت، با انتقادات جدی روبرو شده است. گفته میشود که دولت از ادامه مذاکرت وین و احیاء برجام ناامید شده و برای کسری بودجه، با عجله دست به حذف یارانهها زده است. این در حالیست که احیاء برجام و کسب درآمدهای نفتی باید در کنار حذف یارانه ها انجام شود تا دولت بودجه لازم برای ارائه یارانههای مستقیم را داشته باشد. ناظران مسائل سیاسی تاکید کرده بودند که توقف مذاکرات وین به بهانه حذف نام سپاه از لیست تروریستی آمریکا، نباید عاملی برای توقف مذاکرات باشد و باید توجه داشت که با این روندی که اکنون در تقابل با جامعه بین الملل پیش گرفته ایم، حتی حفظ حداقل ها هم دشوار خواهد بود.
علاوه بر عواقب اقتصادی حذف عجولانه یارانهها، باید مراقب عواقب سیاسی این روند هم بود. در این راستاست که حاکمیت نباید اعتراضات خیابانی را دستکم بگیرد و باید متوجه مطالبات سرکوب شده مردم باشد. در این میان اما متاسفانه حاکمیت تنها به انکار و فرافکنی دست زده است. قطع دسترسی به اینترنت نمونه بارزی از این سیاست انکار و فرافکنی است. یک فعال رسانهای ساکن در آبادان در گفتگو با رویداد ۲۴ از اختلال دسترسی به اینترنت در مرکز استان خوزستان خبر داده و گفته: در بیشتر ساعات روز هیچ ویدئو یا عکسی را نمیشود در پیامرسانها از جمله واتساپ آپلود کرد و دسترسی به اینترنت همراه هم مختل شده است. این درحالی است که به گفته این فعال رسانهای، در آبادان اعتراضاتی شکل نگرفته است اما گویا رفتار تصمیمگیران به شکلی است که انگار میخواهند مردم را تحریک کنند. گزارش ها حاکیست فعالان رسانهای و کاربران شبکههای اجتماعی استان خوزستان در سه روز اخیر به اینترنت دسترسی نداشتند و همین مساله سبب شده اخبار اعتراضات از اولویت رسانههای پایتخت خارج شود.
واکنش مقامات به حوادث خوزستان ترکیبی از سکوت، بیتوجهی و اظهارنظرهای عجیب است. البته حجت الاسلام مجید ناصری نژاد، نماینده مردم شادگان در مجلس گفت است: «درباره وضعیت خوزستان و مشکلات موجود، ما هیچ جوره نمیتوانیم توجیه کنیم. اینها در این دولت آقای رئیسی گفتند که خوزستان استانداری ویژه میشود، یک استاندار ویژه در حد معاون رئیسجمهور میآوریم و فلان و این حرفها؛ الان ضعیفترین استاندار را آوردند در خوزستان منصوب کردند...همین الان ما در استان تنش آبی داریم، مزید بر علت، همین گرانیها وجود دارد، بحث گرد و خاک است، بحث سلامت مردم است، چند وقت دیگر بحث برق و نوسان برق آغاز میشود. اینها را چه کسی باید مدیریت کند و جواب بدهد؟»
باید توجه داشت که بی توجهی به مطالبات معیشتی قشر آسیبپذیر می تواند باعث دگردیسی این مطالبات شود و آنها را ساختارشکنانه کند. گزارشها حاکی بود اعتراضات در سوسنگرد و سپس ایذه آغاز شد که پس از چند ساعت به شهرستان شادگان نیز سرایت کرد. بر اساس گزارش های تایید نشده، اعتراضات چند مصدوم نیز بر جای گذاشته است. منشا این اعتراضات، مسئله گرانی اقلام و ارزاق عمومی مایحتاج مردم بوده که ماجرای گرانی اخیر آرد و حتی ماکارونی به آن دامن زده و به خشم مردم این مناطق منجر شده است. به گفته اهالی بومی این استان، این اعتراضات تا شنبه ادامه داشته و این مسئله، منجر به قطع شدن اینترنت در شهرستانهای سوسنگرد، شادگان، ایذه و حتی اهواز شده است. یک فعال مدنی خوزستانی هشدار داده که سکوت مسئولان در مواجهه با گرانی کالاها، مردم را خشمگینتر کرده است. باید توجه داشت که شهرهایی که در خوزستان تا قدری با مرکز استان فاصله دارند، مسئله کمبود برخی از ارزاق و کالاهای ضروری در آنها، زودتر از دیگرمناطق استان احساس میشود. به عنوان نمونه، بخشی از ارزاق ایذه، از استان اصفهان تامین شده و به همین دلیل، کمبود ارزاق با سرعت بیشتری در این مناطق آشکار میشود. کما اینکه در طول ده سال اخیر نیز، همواره شاهد بودیم که ایذه به دلیل همین آسیبپذیری اجتماعی و اقتصادی از فعالترین نقاط خوزستان در بیان اعتراضات و مطالبات عمومی به مسائلی نظیر کمبود آب و ریزگردها و دیگر مسائل بوده است. در مورد سوسنگرد نیز همین مسئله صدق کرده و در خصوص این شهرستان نیز با مشکل مشابه روبرو بودهایم.
علاوه بر زمانبندی و اجرایی کردن تمهیدات لازم برای حذف یارانهها، در بحث اطلاعرسانی هم مثل همیشه بسیار بد عمل شده است. برای مثال در حوزه خوزستان، هیچ مقام مسئولی خود را ملزم به اطلاعرسانی صریح و شفاف با افکار عمومی درباره دلایل گرانیها و مشکلات معیشتی نمیداند و همین مسئله به خشم مردم دامن زده است.