به اشتراک بگذاریدمدیران ایران خودرو طی میثاق نامهای تعهد کرده اند، تولید «خودروی کسریدار» را متوقف کنند!
ایران خورو اعلام کرده در راستای اجرای فرامین ریاست محترم جمهوری، وزارت صمت و مدیرعامل گروه، مبنی بر افزایش تولید، همراه با ارتقای کیفیت، مدیران ارشد این گروه صنعتی میثاق نامه تعهد به تولید کامل را به امضا رساندند. بر همین اساس از ابتدای خردادماه تولید خودروی کسری دار، متوقف خواهد شد و ضمن تلاش مضاعف برای رعایت الزامات کیفی، فرآیند تولید عبور مستقیم خودرو از خط تولید به دست مشتریان محترم، تبدیل به فرهنگ تولیدی در گروه صنعتی ایران خودرو خواهد شد. مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو که راهبری اجرای میثاق نامه را برعهده دارد، آن را اقدامی ماندگار در تاریخ ایران خودرو دانسته است.
اکنون سالهاست که صنعت خودروسازی کشورمان از انحصار بهره برده و نتیجه آن چیزی جز تولید خودروهای کسری دار نبوده که مصرف بالا و ایمنی پایینی نسبت به استانداردهای جهانی دارند. چندی پیش جانشین رئیس پلیس راهور نسبت به کیفیت خودروهای ساخت داخل انتقاد کرده بود که با واکنش مدیران ایران خودرو روبر شد. سردار تیمور حسینی، جانشین رئیس پلیس راهور به ایسنا گفت: با یک حساب دو دو تا چهارتا، ایرانخودرو و سایپا اگر تعطیل شوند، ما با واردات خودرو و صرفهجویی در مصرف سوخت با واردات خودروی خارجی، حقوق تمام کارکنان آن را می دهیم. او با تاکید بر اینکه دیگر در جهان خودرویی نداریم که 15 لیتر در صد کیلومتر مصرف کند، گفت که دیگر دوران آن گذشته که با تغییر یک کاپوت، بگوییم طرح جدید زده ایم، خودروسازان باید پلتفرم عوض کنند.
در واکنش به اظهارات سردار حسینی، مدیرعامل گروه صنعتی ایرانخودرو، گفت «کاری می کنیم که دیگر کسی اجازه توهین به صنعت خودروسازی نداشته باشد!» مهدی خطیبی، در مراسم رونمایی و تولید اولین کامیون کِشنده با گیربکس اتوماتیک در کشور، گفت: کار را به گونه ای پیش میبریم که رییس محترم پلیس راهور و جانشین وی دیگر نگویند صنعت خودرو را باید تعطیل کرد. وی در ادامه گفت: آنقدر تلاش خواهیم کرد که برخی افراد به خودشان اجازه ندهند به این صنعت توهین کنند و حتی این موضوع به سمت شخصی شدن برود. فشارهایی که امروز به صنعت خودرو وارد می شود، انگیزه های ما را بیشتر کرده است. بسیاری از مسایلی که امروز به عنوان انتقاد مطرح می شود نیازمند کارهای کارشناسی است.
اکنون پس از اظهارات مقام معظم رهبری درخصوص کیفیت پایین خودروی داخلی و سوءاستفاده هایی که از عدم واردات خودرو خارجی می شود، مدیران ایرانخودرو کمی دست و پایشان را جمع کردهاند و به خطایی که سالهاست بر مردم آشکار است، اعتراف نموده و وعده دادهاند که از ابتدای خردادماه، تولید «خودروی کسریدار» متوقف شود. البته واقعیت این است که تا زمانی که در صنعت خودروسازی کشور انحصار وجود دارد و تا زمانی که تولیدکننده داخلی خود را در رقابت با تولیدکننده خارجی نبیند، نمیتوان امیدی به بهبود وضعیت داشت.
فشارهایی که از بالا به پایین به صاحبان خودرو وارد میشود، تنها اجحاف مضاعفی به خریداران خودروی داخلی است. در مقابل پیگیری قضائی خودروسازان می تواند تا حدی در استانداردسازی موثر باشد. سخنگوی قوه قضاییه در خصوص استاندارد سازی خودرو گفته است: خودروسازها باید نسبت به کار خود توجه داشته باشند، زیرا به سلامت مردم ارتباط مستقیم دارند، کشته شدن هزار نفر طی دو هفته که بخشی از آن مرتبط استاندارد خودروها است، غیر قابل چشم پوشی است. وی با بیان اینکه مقام معظم رهبری تا کنون دو مرتبه در خصوص استاندارد سازی خودروها تذکر دادند، تصریح کرد: تمامی دستگاهها باید پای کار باشند و از ساخت خودرویی که استاندارد نیست جلوگیری شود. خداییان در پاسخ به سوالی در خصوص تذکر داده شده به شرکت سایپا گفت: مسأله استانداردسازی خودروها با سلامت مردم در ارتباط است و خودروسازان باید به این امر توجه داشته باشند. کشته شدن قریب به 1000 نفر ظرف دو الی سه هفته فاجعه است و مولفه استاندارد نبودن خودرو در آن دخیل است. در این مدت مسئولان نیروی انتظامی این مسأله را اعلام کردهاند و مقام معظم رهبری هم برای بار دوم بر این موضوع تاکید کردند و این تکلیفی برای خودروسازان و سازمان استاندارد است که باید همه پای کار بیایند. اگر خودرویی از استاندارد برخوردار نیست، باید جلوی شمارهگذاری آن گرفته شود و ما هم در سازمان بازرسی به این امر ورود کردهایم.
در تحلیل مشکلات ساختاری اقتصاد کشور، بیشتر کارشناسان مسئله انحصار را اصلیترین معضل می دانند که در حوزه خودروسازی بیشتر از دیگر بخشها بروز کرده است. بحث حمایت از تولید داخلی هم مزید بر علت شده و میدان را برای خودروهای کسریدار خالی کرده است. همانطور که پیشتر هم گفتیم، در 15 سال گذشته واردات خودرو کمتر از 3 درصد کل واردات کشور را تشکیل می داده، و در حالی که طی این 15 سال کمتر از 700 هزار خودرو وارد کشورشده، در مقابل آن 15 میلیون خودرو در داخل تولید شده، و به این ترتیب برخی از خودرو های خارجی تا هشت برابر نرخ جهانی در بازار داخلی معامله می شوند، یعنی در بازاری که رقابت نیست کسانی که خودرو در اختیار دارند تعیین کننده قیمت هستند و خودروسازان داخلی از این فرصت کمال سوءاستفاده را کرده اند.
همچنان که بارها گفته ایم، تولید و صادرات دو روی یک سکه است و تا زمانی که تولید کننده داخلی، کالایی عرضه کند که در خارج خریدار نداشته باشد، نمی توان امیدی به آن تولیدکننده داشت. باید توجه داشت که تولید زمانی با کیفیت میشود که در فضای رقابتی واقعی موفق باشد، چه در داخل و چه در خارج. برای این مهم البته، کالا باید از حداقل استانداردهای جهانی برخوردار باشد. به همین علت است که خودروسازی ما تنها زمانی پایدار و موفق خواهد بود که بتوانیم تولیداتمان را صادر کنیم، و نیز از واردات خودروی خارجی جلوگیری نکنیم.