به اشتراک بگذارید
به گزارش خبرگزاری رویترز، یکی از دلایلی که ماه گذشته ایران به مواضعی در اقلیم کردستان عراق حمله کرده بود، مخالفت با انتقال گاز کردستان به اروپا بوده است. در آن زمان سپاه پاسداران در بیانیه ای اعلام کرده بود که «مرکز راهبردی شرارت و توطئه اسرائیل» در اربیل را هدف قرار داده است. در واقع در این حمله موشکی، یک ویلای مجلل در وسط یک باغ بزرگ هداف قرار گرفته بود که متعلق به «باز رؤوف کریم»، مدیر شرکت نفتی «کار» در اقلیم کردستان است.
مقامهای سپاه تأکید کرده بودند که هدف حمله منزل این بازرگان کُرد بوده که روابط نزدیکی با مقامات اسرائیلی دارد. مقام های سپاه از رووف کریم به عنوان یک مقامات اسرائیلی یاد کرده بودند که تحت عنوان بازرگان امریکایی در اربیل فعالیت میکنند اما در واقع کارمندان موساد است.
اکنون مقام های عراق و ترکیه به خبرگزاری رویترز گفتهاند که یکی از دلایل حمله به اربیل این بوده که مقامهای اقلیم کردستان قصد داشتند با مشارکت اسرائیل، یک طرح انتقال انرژی را به اجرا گذارند که بر اساس آن، گاز طبیعی اقلیم کردستان به ترکیه و اروپا صادر شود. این درحالیست که مقام های سپاه پاسداران گفته بودند هدف حمله موشکی، مرکز راهبردی موساد در شهر اربیل بوده و نیت حمله، تلافی حملات اسرائیل بوده که در طی آن، دو تن از فرماندهان سپاه در سوریه به شهادت رسیدند.
در گذشته نیز مقامات اقلیم کردستان از چشم انداز مثبت پروژه انتقال گاز به ترکیه و اروپا سخن گفته بودند و سال 2025 را به عنوان زمان شروع صادرات عنوان کرده بودند. با توجه به مشکلاتی که اروپا در تامین انرژی دارد، زمان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و کشورهای مصرف کننده انرژی به سرعت به دنبال روشهای بدیل تامین انرژی خواهند گشت. تقابل روسیه با غرب می توانست فرصت خوبی برای ایران فراهم سازد تا خلاء ایجاد شده را پرکند. البته ما خود درگیر تحریم ها هستیم و در ضمن بیش از حد هم به روسیه نزدیک شدهایم و بنظر می رسد که مقام های مسکو تمام تلاششان را می کنند تا ایران به منبع انرژی بدیلی تبدیل نشود.
شایان ذکر است که مقامهای عراقی و ترک که با رویترز مصاحبه کردهاند، نامشان فاش نشده است. این مقامات اذعان کرده اند که حملات موشکی ایران به اربیل اهدافی چند منظوره داشته است، ولی قطعا یکی از دلایل اصلی این حمله، مشارکت اسرائیل در طرح صدور گاز طبیعی از اقلیم کردستان به ترکیه و اروپا بوده. به گزارش رویترز، اخیرا مقامات اسرائیلی گفتگوهایی را با مقامات اقلیم کردستان برای انتقال گاز صورت داده بودند و این گفتگوها در همان ویلای رووف کریم انجام شده بود که مورد حمله موشکی سپاه قرار گرفته بود. منابع مختلف که نامشان فاش نشده تایید کرده اند که آقای کریم که ویلایش هدف حملات موشکی ماه گذشته سپاه قرار گرفته، پیمانکار اصلی عراقی در پروژه احداث خط لوله گاز از اقلیم کردستان به ترکیه است.
همانطور که کارشناسان انرژی اشاره کرده بودند، در پی قطع صادرات گاز ایران به ترکیه و عدم اطمینان نسبت به چشم انداز خرید گاز از ایران، مقام های آنکارا تصمیم گرفتند به طور جدیتری به گزینههای بدیل، از جمله انتقال گاز طبیعی از اقلیم کردستان بیاندیشتند. بالا بودن مصرف گاز داخلی ایران و نبود زیرساختهای لازم برای افزایش تولید و انتقال گاز طبیعی باعث بیاعتمادی نسبت به عرضه گاز ایران شد و رئیس جمهوری ترکیه از مقامهای اقلیم کردستان خواست تا بستر واردات گاز از ذخایر 25 تریلیون فوت مکعبی این منطقه را فراهم کنند.
هرچند برنامه فروش گاز اقلیم کردستان (به شکلی مستقل از دولت مرکزی عراق) با مشکلاتی قانونی روبروست ولی دولت اقلیم کردستان در حال کار روی طرحهایی برای انتقال گاز کردستان عراق به ترکیه است. به گزارش خبرگزاری رویترز، رووف کریم که ویلایش هدف موشکهای ما قرار گرفت، یکی از پیمانکاران اصلی در پروژه انتقال گاز به ترکیه است. شایان ذکر است که همکنون اماراتیها در پروژههای گاز طبیعی به کردها کمک می کنند. دولت اقلیم کردستان در حال حاضر حدود 440 میلیون فوت مکعب گاز در روز از میادین خورمور و چمچمال برای تولید برق استحصال میکند و شرکت دانا گاز امارات سال گذشته اعلام کرد که قصد دارد تولید گاز از این میادین را 60 درصد افزایش دهد و در سال 2023 به 630 میلیون فوت مکعب در روز برساند.
زمستان سال گذشته بود که برخی از مقامات اقلیم کردستان نسبت به پیشرفت پروژه انتقال گاز طبیعی ابراز خوشبینی کرده و از امکان آغاز کار در سال 2025 سخن گفته بودند. هرچند این برآوردها تاحدی خوشبینامه تلقی شده، ولی باید توجه داشت که کشورهای مصرف کننده انرژی منتظر ایران نخواهند شد، و به دنبال روشهای بدیل خواهند گشت. مشکلات احتمالی که برای صدور گاز طبیعی روسیه به وجود خواهد آمد، می تواند فرصت خوبی برای ایران فراهم سازد تا خلاء ایجاد شده را پرکند. ایران اما خود درگیر تحریم هاست و در ضمن ما خود را بیش از حد به روسیه نزدیک کرده ایم و بنظر می رسد که مقام های مسکو تمام تلاششان را می کنند تا ایران به منبع انرژی بدیلی تبدیل نشود.