به اشتراک بگذاریدفاجعه کرونا در کشور تصویر تاریکی از چند ماه آینده ترسیم کرده است. وضعیت بحرانی در بسیاری از شهرها، به ویژه در مشهد که میزان ابتلا، بستری شدن و مرگ ناشی از کرونا بسیار بالاتر از میانگین کشوری است، پیش بینی مراجع بینالمللی مبنی بر بالارفتن تعداد مبتلایان و افزایش شمار فوتیها را به تحقق نزدیکتر میکند. وزارت بهداشت اعلام کرده در روز جمعه، 22 مرداد، کرونا بالغ بر 527 نفر قربانی گرفته است و بر این اساس اکنون تعداد کل فوت شدگان از 100 هزار نفر گذشته است. البته آمارهای غیررسمی، تعداد قربانیان را 200 هزار نفر تخمین میزند.
بیش از یک سال است که مراکز درمانی و مراقبان بهداشتی و پزشکی شب و روز بدون وقفه در خدمت به بیماران کرونایی با امید فردایی بهتر شب را به روز رساندهاند، اما متاسفانه این امید اکنون به ناامیدی گرائیده و از دست رفتن روزانه مبتلایان و افزایش دقیقه به دقیقه بیماران کرونایی نه تنها تاب و توان مدافعان سلامت را به انتها رسانده بلکه کمبود دارو، سرم و وسایل پزشکی مورد نیاز نیز به دردی مضاعف برای سیستم درمانی کشور تبدیل شده است. موج پنجم کرونا همچنان با سرعت در تاخت و تاز است و رنگ قرمز 336 شهر کشور، در کنار وضعیت نارنجی 84 شهر، حکایت از شناسائی حدود 41 هزار بیمار جدید، بستری شدن بیش از 5 هزار نفر، و جان باختن حدود 5 هزار نفر طی یک هفته دارد.
کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو با اشاره به میزان واکسیناسیون در کشور می گوید در حال حاضر بیش از 16 میلیون و 800 هزار دُز واکسن کرونا در کشور تزریق شده و طی ماه های آتی 120 میلیون دُز واکسن وارد برنامه واکسیناسیون عمومی کشور خواهد شد. وی درصفحه توییتر خود نوشت ، در صورتی که واکسنها تولیدی آمریکا و بریتانیا نباشد، منعی برای واردات انواع واکسن کرونا وجود ندارد. سوال اینست که تعداد تلفات باید به چه عددی برسد که حاکمیت از رویکرد اشتباه خود دست بردارد و متوجه شود که با توهمات ایدئولوژیک نمیتوان به جنگ واقعیت رفت؟ همان سفاهتی که در ماجراجویی اف. ای. تی. اف. رخ داد، در موضوع واکسن هم تکرار شد و متاسفانه در حاکمیت در کشورمان همچنان بر پاشنه توهم و ایدئولوژیزدگی میچرخد. تمرکز بر نظامیگری، تعریفی غیرمتفارن از توسعه در کشور ایجاد کرده و باعث شده از کارآمدی در مسائلی همچون امنیت جادهها و یا سلامت عمومی باز بمانیم و تنها به قوای قهریه کشور مفتخر باشیم.
برغم وعدههای مسئولان، حقیقت قابل لمس برای مردم پر شدن تخت های بیمارستان ها، انتظاربیماران کرونائی در اورژانس ها، کمبود تخت دربخش های مراقبت ویژه، نبود دارو، از دست دادن عزیزان و ازدحام اجساد در قبرستانها است که توانایی برای تحمل بیشتر آن تا سه یا چند ماه آینده سئوال برانگیز است. افزون برآن، در سایه وضعیت موجود در کشور، متخصصان بیماری های عفونی هشدار داده اند که اگر مسئولان وظایف خود را انجام ندهند و مردم پروتکل های بهداشتی را رعایت نکنند شرایط به مراتب بدتر خواهد شد و درماه های آینده شاهد از دست رفتن جان بسیاری دیگراز شهروندان براثر ابتلا به ویروس کرونا خواهیم بود.
از سوی دیگر، نبود همصدایی و همراستایی در میان مسئولان و نشانهگیری انگشت انتقاد سازمان های مسئول به سوی یکدیگر تنها به سردرگمی های بیشتری دامن میزند. از طرفی انجمن داروسازان، سازمان غذا و دارو را مسئول سوءمدیریت میداند، و از سوی دیگر سازمان غذا و دارو می گوید که به رغم پیش بینی سال گذشته این سازمان در مورد کمبود سرم، به دلیل تعهد تولید کنندگان داخلی، مجلس چراغ سبز وارد کردن سرم را به این سازمان نداد. در عین حال با این که بسیاری از مشکلات تشدید این بیماری درکشور به دلیل عدم رعایت پروتکل های بهداشتی توسط شهروندان وعدم پایبندی به توصیه های بهداشتی است، یک مشاور عالی پیشین وزیر بهداشت میگوید وضعیت وخیم کرونایی در کشور که باعث شده در طول 18 ماه گذشته تقریبا به اندازه هشت سال دفاع مقدس هموطنانمان را از دست بدهیم، نشانه عملکرد بد و شعاری ما است و حکایت از آن دارد که به دلیل رعایت موازین علمی در مدیریت این بیماری، ما بدترین کشور و یا در میان بدترین کشورها درمقابله با این پاندمی هستیم.