به اشتراک بگذاریداز آغاز جنگ در یمن از سال 2014 میلادی که با سقوط صنعا و تصرف قسمتهائی از شمال آن کشور همراه بود، بیش از 130 هزار کشته برجای مانده و فاجعهای انسانی رقم خورده است. دخالت سعودیها در این جنگ متاسفانه یمن را به میدان یک جنگ نیابتی تبدیل کرد و داستان این فقیرترین کشور عربی را به یک تراژدی تبدیل نمود. هشدار اخیر سازمان ملل مبنی بر گسترش قحطی و گرسنگی بیش از 16 میلیون نفر در یمن آخرین نمونه از گزارشهایی است که بیش از پیش، لزوم یافتن راهی برای برون رفت از شرایط جنگی را پررنگ میسازد.
با توجه به ادامه فاجعه انسانی در یمن، حمایت ما از حوثیها و ادامه تقابلها در این کشور موضعی است که باید مورد تدقیق کارشناسانه قرار گیرد. بطور خلاصه میتوان گفت حمایتهای ما از حوثیها، برآیند سه عامل بوده: گرایش های ایدئولوژیک و انسان دوستانه، تقابل با اقدامات عربستان سعودی، و تسری دادن تعریف عمق استراتژیک به یمن. اکنون با توجه به خروج نام انصارالله یمن از لیست گروههای تروریستی آمریکا و تغییر معادلات منطقهای، ما باید رویکردی فعال تر در تنش زدایی داشته باشیم به ارزیابی مجدد اولویت های خود در یمن بپردازیم. در این راستا، سخنان معاون وزیر امور خارجه در خصوص جنگ یمن و اعلام آمادگی برای گفتوگو درخصوص اتمام این درگیریها امید بخش است.
با توجه به تحولات شش سال گذشته و هزینه هایی که ما برای تقویت محور مقاومت کرده ایم، اقدامات منطقهای ما بیش از پیش زیر ذرهبین سازمان ملل قرار گرفته است و در همین راستا بوده که حملات حوثی ها برای ما هزینه سیاسی داشته است. براساس گزارش رسمی که کارشناسان سازمان ملل متحد در اوائل سال جاری به شورای امنیت این سازمان ارائه کردند، سلاح و موشک هائی که حوثی ها در یمن مورد استفاده قرار می دهند از ایران ارسال می شود. پیش از آن نیز بسیاری از دولت ها تاکید کرده بودند که حوثی های یمن به سلاحهای ساخت ایران مجهزند و در حملات خود از موشکهای ایرانی استفاده میکنند و این نشانی از دخالت ایران در آن کشور است. بر اساس تحقیقات سازمان دفاع یمن، قطعات این موشکها جداگانه به یمن فرستاده میشود و نصب آن در آنجا توسط کارشناسان موشکی سپاه انجام می شود.
واقعیات و اتهامات واهی در کنار هم قرار گرفته و متاسفانه ما هم در حوزه رسانه ای ضعیف عمل کردهایم. اوائل پائیز سال جاری، سردار ابوالفضل شکارچی، سخنگوی ارشد نیروهای مسلح، با تاکید بر عدم دخالت ایران در کشورهای منطقه گفت حضور ایران تنها یک حضور معنوی و مستشاری است و افراد مجرب ایران به کشورهای منطقه مانند سوریه، عراق، لبنان و یمن می روند و به آنها کمک فکری می کنند ولی در میدان عمل مردم و ارتش آن کشورها در مقابل دشمن صف آرائی می کنند. در خصوص یمن، شکارچی افزود ما تجربه فناوری در حوزه دفاعی را به آنها منتقل کردیم و یاد گرفتهاند که خودشان موشک و پهپاد و سلاح در یمن تولید کنند. وزیر اطلاع رسانی یمن، اما این سخنان را اعتراف به مدیریت و حمایت ایران از حوثیها خواند و گفت دخالتهای ایران در جنگی که توسط حوثیها آغاز شد تا به حال منجربه خسارت های اقتصادی و انسانی و تلفات بسیاری شده است و این امر تعرض به حاکمیت ملی و نقض آشکار قوانین بین المللی و به چالش کشیدن خواسته جامعه بین المللی است. معمرالاریانی با بیان این که اگر ایران به دخالت های خود در یمن پایان دهد، فشار بر شبه نظامیان حوثی می تواند آغازی برای پایان جنگ باشد از جامعه بین المللی خواستار انجام اقدامات قاطعی برای پایان دادن به ارسال سلاح و مستشار توسط ایران برای کمک به حوثیهای یمن شد.
نهادهای بینالمللی به طور خاص به توقیف چند محموله سلاح های ساخت ایران به مقصد یمن اشاره می کنند و بر این اساس ما را تحت فشار قرار دادهاند. این در حالی است که ما تاکید کردهایم که حملات عربستان به یمن اقدامی برخلاف تعهدات بینالمللی است که با از سوی جامعه بین المللی محکوم شود. البته عربستان هم هزینه های سیاسی کمی برای اقداماتش در یمن پرداخت نکرده است ولی برغم این هزینهها، هنوز هیچ یک از طرفهای درگیر اقدام معناداری برای خروج از دور باطل خشونت و تنش انجام نداده است. گزارش اخیر رویترز حاکی از اظهارات سخنگوی وزارت دفاع عربستان خطاب به ایران مبنی بر فرستادن موشک و پهپاد به حوثی های یمن است که به دنبال آن حمله 14 پهپاد و 8 موشک بالیستیک به تاسیسات نفتی آرامکو درعربستان گواهی بر آن ادعا بوده است.